Kosár megtekintése

Telefon: 06-70 338-0787, 06-30 326-8025

BioBoltos kedveli

A kosarának tartalma:
jelenleg üres

Változókor: a félreértett folyamat

A változókor sokaknak még ma is problémamentes. Sőt, annak kellene lennie. Sok hölgy tapasztal viszont kellemetlen tüneteket, és a klimax megfelelő segítség hiányában több betegséggel függ össze.

A hormon egyensúly szempontjából: azoknál, akiknél az ösztrogén és a progeszteron szintje egyensúlyban volt, az a változókor idején is kéz a kézben csökken, az egyensúly ekkor is fennmarad. A menopauza beálltával a szervezet hamar hozzászokik az új hormonszintekhez, mindenféle kellemetlen kísérő tünet nélkül; elmarad a menstruáció, de nem kíséri a folyamatot se hőhullám, se alvászavar, se egyéb nőgyógyászati probléma és szövődmény.

Amikor azonban egy nő úgy lép be a változó korba, hogy nincsen meg az egyensúly, azaz ösztrogéndominanciája van, a hormonszintek csökkenése nem egyensúlyi állapotból indul. Mivel a (kapcsolódó írásunkban részletesebben ismertetett) folyamat úgy néz ki, hogy a premenopauza során a petefészek teljesítőképessége fokozatosan alábbhagy és nem minden hónapban történik meg a tüszőrepedés, csökken a progeszteronszint is. A progeszteron lenullázódik az ovulációk elmaradásával, míg az ösztrogén csak 30-50%-ra csökken le. Vizsgálatok sora bizonyítja, hogy ha az ösztron, azaz a zsírsejtek által termelt ösztrogén szintjét nézzük, halálunk előtt fiatalkori ösztrogénünk 20-30%-a még megvan.

 

Az egyensúlytalanság hónapról hónapra erősödhet, megjelennek az ösztrogén dominanciás tünetek. 

Változó kori tünetek

Amennyiben nagyobb az egyensúlytalanság és a petefészkek már bóbiskolni kezdenek, belépünk a premenopauzába. Akár már a 40-es évekkel megkezdődhet  – sokszor alattomosan – és akár több éven át is húzódhat ez a folyamat, megkeserítve a nő életét. Mivel a nyugati orvoslás a tüneteket sokszor nem hozza összefüggésbe a premenopauzával, vagy a korai életkorra való tekintettel nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget nekik, az érintett sokszor egyedül marad a problémáival.

Menopauza alatt könnyen kialakulhat depresszió, szorongás, hiszen a női szervezet természetes antidepresszánsa a progeszteron, amiből ilyenkor már nem termelődik. Éppen ezért a közérzet javításában a progeszteronnak nagy szerepe van.

Ehhez jönnek még a hőhullámok, melyek tipikus tünetei a változókornak. Nők, akik korábban is szenvedtek PMS-ben, a premenopauzát egy tartós PMS-állapotnak érzékelik. Nők, akiknél korábban nem voltak hormonális problémák, ijesztő módon hirtelen tapasztalhatják a tüneteket.

A relatív magas ösztrogénszint következtében az ösztrogéndominanciás tünetek közül a leggyakoribbak az olyan panaszok, mint erős, elhúzódó vérzés, ingerlékenység, haspuffadás, mohóság, mellfeszülés illetve derék és csípő tájékára lerakódó kilók. Ezek mellett megjelenhetnek olyan (ösztrogén szint ingadozására és hiányára utaló) tünetek, mint a hőhullám, hirtelen erős szívdobogás, izzadás, alvászavar, hajhullás.

Olyan hormonfüggő folyamatok indulhatnak el, mint a csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek, mellrák, méhrák vagy egyéb jóindulatú elváltozások, mint pl. mióma.

Ne csak a határértékeket!

A nyugati orvoslásban a klimax időszakát úgy írják le, mint azt az időszakot, amikor a nőknek lecsökken a nők ösztrogén szintjük. Menopauza esetén csak az ösztrogénpótlásra gondolnak. Ez így rendben lenne, de Dr. Lee nem győzte hangsúlyozni, milyen fontos, hogy ne csak az ösztrogén szinttel foglalkozzunk, hanem a két női hormon egyensúlyával.


Amikor az ösztrogén mennyiség kb. 50%-ra esik vissza, de leáll az ovuláció, nem termelődik több progeszteron. Ennyi ösztrogén mellett – még akkor is, ha az kevesebb a fiatalkorinál – a progeszteronhiány egyenlő az ösztrogén dominancia állapotával. Vizsgálatok szerint 35-70 éves kor között a progeszteron 75%-kal, míg az ösztrogén csupán 35%-kal csökken. (A képen látható az a periódus, amikor a változó korban is fajlagosan több ösztrogénünk van a progeszteronhoz képest /pirossal jelzett különbség/.)

Még több fitoösztrogén?

Sokan a fitoterápiás szerek közül is fitoösztrogénekhez nyúlnak ilyenkor segítségért. A nők 80%-ának viszont a menopauza alatt és közben is eleve elegendő ösztrogénje van, mivel a szervezet zsírsejtjeiben nagyon jól tárolódik (beleértve a xeno-ösztrogéneket is!), illetve a zsírsejtek által a petefészkek leállása után – ahol az ösztradiol termelődött egészen idáig – életünk végéig ösztron (egy másik ösztrogén) termelődik.

A progeszteron nem tud úgy raktározódni, mint az ösztrogén. Ha ott van mellette 20-30-40-50% ösztrogén a zsírsejtjeink termeléséből, és még kívülről is kapunk xeno-ösztrogéneket a környezeti mérgekből, nem csoda, ha megjelenik az ösztrogén dominancia.

Ami itthon gyerekcipőben jár: a természetes progeszteronpótlás

További ösztrogén adásával ez az állapot súlyosbodhat. Norvégiában klimaxnál semmilyen formában nem támogatják ezt, mivel nincsen rá szükség. Ilyenkor a természetes progeszteron pótlás a megoldás, hiszen az ösztrogén és progeszteron közötti egyensúly megteremtésével a tünetek csökkennek, elmúlnak.

     

Jógázz velünk! INDIAMJOGA.HU

Norvég krémek: legmodernebb segítőtársaink

     

Bejelentkezés | Még nem regisztrált? Tegye meg | Elfelejtett jelszó