Kosár megtekintése

Telefon: 06-70 338-0787, 06-30 326-8025

BioBoltos kedveli

A kosarának tartalma:
jelenleg üres

Szappankészítés házilag

Készítsünk otthon szappant egyszerűen és biztonságosan

A padlásokon még ma is gyakran találni kincset érő, lúgból, hamuból főzött háziszappant. A szappan, ami nagyanyáink nélkülözhetetlen segítőtársa volt, ma már inkább kedvtelésből, egyszerűbb hideg eljárással, de annál változatosabb formákban és színekben készül a kreatív háziasszonyok örömére.

A hideg eljárásnál növényi olajokat, vajakat elegyítünk nagyjából azonos hőmérsékletű lúgoldattal, amitől beindul a szaponifikáció reakciója, vagyis a lúg és a zsirfázis összekapcsolódik, átalakul.

Mivel a lúg maró hatású, védőfelszerelésre lesz szükséged:

 • gumikesztyű
 • védőszemüveg
 • kötény, vagy olyan felső, amit nem sajnálsz
 • az asztal vagy konyhapult letakarására való fólia

Eszközök:

 • mérleg (jó, ha grammos pontosságú)
 • olaj melegítéséhez használható edény
 • mélyebb (kiöntőcsőrös) keverőtál, ami nem lép reakcióba a lúggal (ne legyen fa, kerámia vagy zománcozott, legjobb a műanyag,kiöntőcsőrrel amit nem használsz másra)
 • műanyag keverőkanál
 • botmixer
 • műanyag vagy szilikonformák (a fém formákat úgy óvhatod meg, ha folpack-kal kibéleled, a friss szappan a teflont is felmarja)

Hozzávalók:

 • zsíros fázis: növényi olaj vagy vaj (most nem baj, ha nem a legfrissebb)
 • lúg fázis: pikkelyes, tiszta NaOH
 • oldószer: alapesetben desztillált víz (jobb, ha hűtött), de lehet lehűtött tea vagy gyógynövény főzet, tej stb.
 • kiegészítő illatanyagok, színezékek, növényi részek, dekoráció stb.

A webáruházból ajánljuk >> Termékek szappanfőzéshez

Így csináld:

Jól szellőző helyet válassz. Én jobban szeretek hűvösben szappant készíteni, mert nem olyan erősek a szagok, és a meleg (pl. forró nyári napokon) katalizálja a reakciót, amitől a massza még utólag is hólyagosodhat, kifuthat  a formából.

A szellőzés azért fontos, mert a lúg oldódás közben hőt és gázokat fejleszt, amiket lehetőleg ne lélegezz be közvetlenül a tál fölé hajolva. A lúggal való munka azért nem olyan veszedelmes, de azért kutyára, gyerekre vigyázzunk! Ha egy pikkely vagy a folyadék ránk vagy bárhová fröccsen, bő vízzel gyorsan öblítsük le, hogy ne legyen ideje marni.

Mérjünk ki minden összetevőt. Adjuk hozzá a vizet a lúghoz. Kevergetés közben exoterm(hő szabadul fel) reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet, azt külön melegíteni nem szükséges.

Tipp: Ha kecsketejjel is dolgozunk, hagyjuk fagyosan a tejet, szórjuk rá a lúgot és várjunk kicsit. A folyékony tej gyorsan megbarnulna, de ezzel a trükkel ezt elkerülhetjük.

Melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is kb. 40 fokos legyen. Ha növényi részeket (pl. virágszirmok) szeretnénk a szappanunkba keverni, azt ilyenkor az olajba szórhatjuk. Vegyük le a tűzhelyről!

Ha bármelyik összetevőnk túlmelegedne, helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe. Akkor jó, ha mindkét fázis kb. egyforma hőmérsékletű.

Öntsük az olajat a lúgos oldatba, és kevergessük (botmixer nélkül nem fognék neki, de egy-két fröccsenés végett nem árt egy konyharuhával letakarni a legközelebbi tárgyakat), míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak.
Ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz, ekkor marja el legkevésbé a lúg az illóolajok illóanyagait is.A szappanmasszát töltsük vazelinnel kikent formákba. Ilyenkor készítsük el a felületi díszítéséket, pl. minták vagy szórások.

Tipp: A formáknak csak a képzelet szabhat határt, csak arra figyelj, hogy épen ki is tudd szedni a szappant belőle. A képen látható tusfürdős flakonokat henger alakú formaként használtam, amit utána óvatosan levágtam a szappanról.

Takarjuk be műveinket csomagoló/újságpapírral, hogy lassan hűljenek le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz.

24 óra múlva a szappankák vághatóak és faraghatóak, de még nem használhatóak, mert ilyenkor még kellemetlen illatúak és nagyon lúgosak.

Hagyjuk érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt ideálisra csökken a ph-ja, a nedvességtartalma, és tökéletes lesz az állaga.

Tipp: A maradékokat sem kell eldobnunk, gyúrjuk kis kézmosó szappankákká.

Szappanjaink ezután gyakorlatilag korlátlan ideig eltarthatók, nyugodtan feltehetjük pl. egy cipősdobozban a polcra.

Az összetevők alapvető arányait itt találod >> Szappan alaprecept és Kecsketejes szappan alaprecept

További szappanreceptek: Kávés szappan, Rozmaringos szappan

A webáruházból ajánljuk >> Termékek szappanfőzéshez

További mesterfogásokat és színezési, illatosítási ötleteketet itt olvashatsz >> Szappankészítési mesterfogások

 

 


     

Jógázz velünk! INDIAMJOGA.HU

Norvég krémek: legmodernebb segítőtársaink

     

Bejelentkezés | Még nem regisztrált? Tegye meg | Elfelejtett jelszó