Telefon: 06-70 338-0787, 06-30 326-8025
A kosarának tartalma:
jelenleg üres
Telefon: 06-70 338-0787, 06-30 326-8025
A kosarának tartalma:
jelenleg üres
A padlásokon még ma is gyakran találni kincset érő, lúgból, hamuból főzött háziszappant. A szappan, ami nagyanyáink nélkülözhetetlen segítőtársa volt, ma már inkább kedvtelésből, egyszerűbb hideg eljárással, de annál változatosabb formákban és színekben készül a kreatív háziasszonyok örömére.
A hideg eljárásnál növényi olajokat, vajakat elegyítünk nagyjából azonos hőmérsékletű lúgoldattal, amitől beindul a szaponifikáció reakciója, vagyis a lúg és a zsirfázis összekapcsolódik, átalakul.
Mivel a lúg maró hatású, védőfelszerelésre lesz szükséged:
Eszközök:
Hozzávalók:
A webáruházból ajánljuk >> Termékek szappanfőzéshez
Így csináld:
Jól szellőző helyet válassz. Én jobban szeretek hűvösben szappant készíteni, mert nem olyan erősek a szagok, és a meleg (pl. forró nyári napokon) katalizálja a reakciót, amitől a massza még utólag is hólyagosodhat, kifuthat a formából.
A szellőzés azért fontos, mert a lúg oldódás közben hőt és gázokat fejleszt, amiket lehetőleg ne lélegezz be közvetlenül a tál fölé hajolva. A lúggal való munka azért nem olyan veszedelmes, de azért kutyára, gyerekre vigyázzunk! Ha egy pikkely vagy a folyadék ránk vagy bárhová fröccsen, bő vízzel gyorsan öblítsük le, hogy ne legyen ideje marni.
Mérjünk ki minden összetevőt. Adjuk hozzá a vizet a lúghoz. Kevergetés közben exoterm(hő szabadul fel) reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet, azt külön melegíteni nem szükséges.
Tipp: Ha kecsketejjel is dolgozunk, hagyjuk fagyosan a tejet, szórjuk rá a lúgot és várjunk kicsit. A folyékony tej gyorsan megbarnulna, de ezzel a trükkel ezt elkerülhetjük.
Melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is kb. 40 fokos legyen. Ha növényi részeket (pl. virágszirmok) szeretnénk a szappanunkba keverni, azt ilyenkor az olajba szórhatjuk. Vegyük le a tűzhelyről!
Ha bármelyik összetevőnk túlmelegedne, helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe. Akkor jó, ha mindkét fázis kb. egyforma hőmérsékletű.
Öntsük az olajat a lúgos oldatba, és kevergessük (botmixer nélkül nem fognék neki, de egy-két fröccsenés végett nem árt egy konyharuhával letakarni a legközelebbi tárgyakat), míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak.
Ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz, ekkor marja el legkevésbé a lúg az illóolajok illóanyagait is.
A szappanmasszát töltsük vazelinnel kikent formákba. Ilyenkor készítsük el a felületi díszítéséket, pl. minták vagy szórások.
Tipp: A formáknak csak a képzelet szabhat határt, csak arra figyelj, hogy épen ki is tudd szedni a szappant belőle. A képen látható tusfürdős flakonokat henger alakú formaként használtam, amit utána óvatosan levágtam a szappanról.
Takarjuk be műveinket csomagoló/újságpapírral, hogy lassan hűljenek le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz.
24 óra múlva a szappankák vághatóak és faraghatóak, de még nem használhatóak, mert ilyenkor még kellemetlen illatúak és nagyon lúgosak.
Hagyjuk érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt ideálisra csökken a ph-ja, a nedvességtartalma, és tökéletes lesz az állaga.
Tipp: A maradékokat sem kell eldobnunk, gyúrjuk kis kézmosó szappankákká.
Szappanjaink ezután gyakorlatilag korlátlan ideig eltarthatók, nyugodtan feltehetjük pl. egy cipősdobozban a polcra.
Az összetevők alapvető arányait itt találod >> Szappan alaprecept és Kecsketejes szappan alaprecept
További szappanreceptek: Kávés szappan, Rozmaringos szappan
A webáruházból ajánljuk >> Termékek szappanfőzéshez
További mesterfogásokat és színezési, illatosítási ötleteketet itt olvashatsz >> Szappankészítési mesterfogások
Jógázz velünk! INDIAMJOGA.HU |
||
Bejelentkezés | Még nem regisztrált? Tegye meg | Elfelejtett jelszó