Kosár megtekintése

Telefon: 06-70 338-0787, 06-30 326-8025

BioBoltos kedveli

A kosarának tartalma:
jelenleg üres

Mert készíteni jó...

Mikor 1997. novemberében megjelent a Praktika magazin első száma, az akkora mérföldkő volt a nagyanyáink tudására éhező magyar háziasszonyok életében, hogy nem tudtak belőle annyit kitenni az újságosoknál, ami el ne fogyott volna. Már nem csak a férfiaknak volt Ezermester magazinja, aminek a népszerűségét a múlt rendszer áruhiánya támogatta. Őrült sebességgel nyíltak Magyarországon a hobbiboltok, fellendültek a piacok és végre a gyerekeken kívül más is újra észrevette az erdőben gyűjtött kincseket. A nők rájöttek, hogy a teremtés folyamatát jó érzés akármilyen piciben vagy formában újraélni. A sietősök rájöttek, hogy a szertartás nem felesleges luxus, hanem a szép és egyszerű tisztelete. A kertészek rájöttek, hogy fölismerik egymást, mert - Coelho szavaival élve - tudják, hogy minden egyes növény történetében benne van az egész Föld fejlődése.

Az újságosnál Évává és Anyává érett a Cosmopolitan. Az egészségtudatos mozgalom összefonódott a csináld magad mozgalommal, a népi hagyományokkal és az ötletes nők azóta is több ezer gyönyörű blogot szerkesztenek magyar nyelven. A 80-as évek biós úttörői mindenki számára emészthető formában kínálják a tudást és a tapasztalatot. Végre itthon is felkaroltuk a biokozmetikumokat, és Rózsa Sándor sem összegezné már Testápolási kislexikonja végén tapasztalatait úgy, hogy ez a mozgalom megmaradt nyugatinak.

Ma már ezer meg ezer módja van, hogy egészségesebben táplálkozzunk, csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, megújuló energiát használjunk, és tudatos vásárlással nyúljunk bele a piac kínálatába.

Már nem emlékszem mi vitt rá, hogy 12 évesen a Házi praktikák és fortélyok című háztartási kézikönyvet feltegyem a könyvespolcomra a Görög regék és az Erdő könyve mellé. Lehet, hogy a rágógumifoltot kellett praktikusan eltüntetni a szőnyegről, mire Anyu hazaér, vagy a csigák távoltartásán akartunk kísérletezni. Rengeteg fortélyt kipróbáltunk a paradicsompakolástól a tojás frissességének megállapításáig, de érdekes volt maga a tudás is, mitől működik, barnul, hervad, párásodik, csillog vagy nyúlik valami és mi a jó a fülfájásomra.

Ma már az interneten és tanfolyamokon is sok mesterséget tanulhatunk, és ötleteket kaphatunk, hogyan

 

  • - lehet okosan használni a háztartási kémiát, hogyan keverhetünk szinte fillérekért házi kozmetikumokat és tisztítószereket, szappanokat,
  • - és mire használjuk a festőnövényeket,
  • - kell növényeket nevelgetni, gyógyítani, kivonatolni, keverni, bajainkra felhasználni, kifőzni vagy befőzni
  • - készítsünk természetes alapanyagokból kézműves dísz-és használati tárgyakat, játékokat
  • - főzzünk ilyen-olyan porok helyett valódi alapanyagokból, kreatívan, hogyan fűszerezzünk
  • - készítsünk házilag joghurtot, túrót, sajtot
  • - ne fizessük a többszörösét annak, mint amit a hozzávalók diktálnának, és eligazodjunk a termékek között.

Szívesen ajánlom Receptjeinket, a Tudásbázist, az Ajánlókat és az Éléskamrát is mindenkinek, aki kreatív megoldásokat és ahhoz kedvező áron alapanyagokat keres. Szappanfőzőknek, boszorkánykonyhát üzemeltetőknek, házi tésztagyárosoknak, háziasszonyoknak és kreatív férfiaknak is.

                                                          Szeretettel: Boltos Emőke, 2011. november

     

Jógázz velünk! INDIAMJOGA.HU

Norvég krémek: legmodernebb segítőtársaink

     

Bejelentkezés | Még nem regisztrált? Tegye meg | Elfelejtett jelszó