Kosár megtekintése

Telefon: 06-70 338-0787, 06-30 326-8025

BioBoltos kedveli

A kosarának tartalma:
jelenleg üres

Henna és mehndi - több mint biokozmetikum

A hennafestés ötezer éves múltra tekint vissza. A mehndi (mehendi, mehandi vagy mylanji) a henna bőrre való felvitele, ami a testfestés egyik ideiglenes fajtája. India, Észak-Afrika, Délkelet-Ázsia valamint a Közel-Kelet a hazája. Keletkezése és terjedése nyomán minden népcsoport kialakította saját hennázási szokásait és mintavilágát, melyek nemzedékről nemzedékre szálltak.

Ha az alapmotívumokat figyeljük, 3 nagyobb csoportot különböztethetünk meg:

- Indiát a finom vonalak, kacskaringók jellemzik,

- az arabok nagyobb virágmotívumokat festenek,

- az afrikaiak vastagabb, geometrikus ábrákat használnak.

Az afrikai minták egyik különleges változata még a marokkói, és ezekhez társult az időközben elterjedt aboriginal, vagyis ausztrál törzsi motívumokat használó stílus. A kelta és egyéb nonfiguratív stílus szerintem nem kimondottan a henna sajátja, de nagy az igény rá. Ma a mehndinek már nincsenek sem térbeli, sem időbeli, sem kaszti vagy vallási határai, nem lehet kisajátítani.

Az elmúlt 10 évben Európában és Amerikában is egyre nagyobb figyelmet kapott. Divatjáért sokat tett Bollywood és Hollywood, élén Madonnával, aki a jógáért, és a mehndiért egyaránt lelkesedik.

Sokan ideiglenes tetoválásnak tekintik, mert beszívódik a bőrbe, de csak 1-3 hétig marad fent. Így a minták a kívánságoknak megfelelően alakultak, a hennát pedig összemosták a "fekete henna tattoo"-nak nevezett szolgáltatással. A bőrproblémák sajnos olyan méreteket öltöttek, hogy nemrég az OÉTI is közleményt adott ki a "fekete hennáról".

Bár szerintem a hennához a klasszikus motívumvilág tartozik - hiszen magunkon őrizzük a minta energetikai lenyomatát is - kicsiktől a nagyokig inkább válasszunk bármilyen hagyományos hennával rajzolt modern mintát Hello Kittytől a sárkánygyíkokig, mint vegyszeres holmival készültet.

 

Ki-rajzolja a lelked?

A hennázás erősen kötődik a spiritualitáshoz, a hagyomány szerint szerencsét és áldást hoz. A remény, az átalakulás, a növekedés, a nőiesség szimbóluma. Tenyéren és talpon a nyitottságot szimbolizálja. A hennázás valóban terápiás és szociális élmény. A henna illata elvarázsol, a beszélgetés megnyugtat, a rajzolásba belefeledkezve kellő odaadással pedig intuitív módon akaratlanul is a személyiséghez kötődő illetve gyógyító mintákat választunk.

Ceremoniális

Hagyományosan főleg esküvői szertartásokon és egyéb más ünnepeken festették.
Az esküvő előtt a vőlegény hennával ajándékozta meg menyasszonyát és a család női tagjait, akik ezzel díszítették az arát. Közben kellemesen elbeszélgettek, ez jó alkalom volt a két család női tagjainak, hogy jobban megismerjék egymást.

Az arab és indiai menyasszonyokat a mai napig hennázzák. Egyes hagyományok szerint minél sötétebben fogta meg a henna a menyasszony bőrét, annál jobban fogja szeretni a leendő anyósa. Egy másik szokás szerint a leendő asszonynak addig nem kellett házimunkát végeznie, amíg a henna le nem kopott a bőréről. Az asszonyok különböző, indás-virágos motívumokkal díszítették a testét, melybe beleszőtték a vőlegény nevének kezdőbetűit is. A vőlegénynek ezt a nászéjszakán meg kellett keresnie. Ha nem találta meg, akkor házasságukban az asszony lehetett az "úr a háznál".

Úgy képzeld el, hogy...

A henna csak a legfelső szaruréteget színezi meg, majd fokozatosan elhalványodva lekopik. A fogkrém/paszta sűrűségű anyagot pálcika vagy nyomótölcsér segítségével visszük fel a bőrre és hagyjuk száradni. A hennafestés kellemes, "simogató", megnyugtató, hűs érzés, főleg, ha nem vegyszerillatot kell szagolnunk közben. A vörös (barna) henna pasztája zöldes sötétbarna, mely a felfestés után megszárad. A paszta leszedése után narancssárga lenyomatot hagy a bőrön, mely 12-24 óra múlva besötétedik. Így narancsos-barna színt kapunk, melynek mélysége, árnyalata és tartóssága egyénenként változó, a bőrtípustól függ.

 

A mesterség részletei

Sokáig nem jutottam dűlőre a megfelelő hennapaszta összetételét és kezelését illetően, annyi részletet kellett volna sok próbálkozással a helyére tenni. Eltelt egy év is, mire újra kedvet kaptam a mehndihez, amikor szerencsémre egy tapasztalt hennafestő és a Bajai Gyermekkönyvtár szervezett egy hennafestő tanfolyamot.

A következőkben az itt szerzett tapasztalatokkal kiegészítve ismertetem a mehndi lépéseit.

 

Források, képek: Mehndi-Wikipédia, Nagy Emese henna oldala - henna.elasten.eu, Mehndi the art of body painting - amazon.com, mintarajzok: Catherine Cartwright-Jones, "indiai minták": easyweddings.com.au, "arab minták" első kép: Cary Wolinksky-National Geographic

 

Boltos Emőke

Bejelentkezés | Még nem regisztrált? Tegye meg | Elfelejtett jelszó