Kosár megtekintése

Telefon: 06-70 338-0787, 06-30 326-8025

BioBoltos kedveli

A kosarának tartalma:
jelenleg üres

Halolaj: a döghalfinomítótól a szűz lazacolajig

Az élettani hatása miatt fogyasztott növényi olajoknál régóta figyelembe vesszük, hogy az olaj hidegen sajtolt, szennyezőanyag mentes legyen, de vajon így van-e ez a halolaj esetében is? Az omega-3 zsírsav beviteléhez készült halolajak minősége különösen fontos, de kevesen tudják, hogy a legtöbb aranysárga kapszulában lévő halolaj milyen szomorúan kalandos utat tesz meg a tengerektől a drogériák polcáig.

A világpiac 90-95%-kát Chile-ből vadhalászatból származó vegyes, de főleg szardínia halból kinyert olajjal látják el. A gyártás olyan körülmények között történik, ami nem felel meg a minőségi követelményeknek. A nem emberi fogyasztásra szánt, hűtés nélkül hajón tárolt halak 2-3 nap alatt kerülnek feldolgozásra. Magas hőfokon 180-250 celsius fokon több órán át tartó felfőzési eljárással vonják ki belőlük a hajolajat, miközben a méreganyagokat próbálják eltávolítani. Az olaj ennek a folyamatnak köszönhetően elveszti egyéb tápanyagait és stabilitását, megváltozik a molekula szerkezete, hamarabb romlik, avasodik.

Ezt az olcsó,  rossz minőségű olajat szállítják tovább a világ számos országába, ahol a gyártók a maguk árfekvése szerint kapszulázzák, adalékolják. A kapszulák szedése kényelmessé teszi a napi fogyasztást, azonban így nem érezhetjük, ha rossz minőségű, avas olaj kerül a szervezetünkbe.

Nemrég indult el egy, a norvég hatóságok által szervezett átfogó vizsgálat, mely arra irányul, hogy megvizsgálja az avas halolaj szervezetre és az egészségre gyakorolt hatását. Jó eséllyel feltételezhető, hogy az oxidált és avas olajok károsítják a test sejtjeit. Több más dolog mellett az immunrendszer gyengülése, illetve más egészségügyi kockázatok esélye is megnő.

Komoly szándékok vannak arra nézve, hogy a közeljövőben minden terméken kötelezővé váljon a TOTOX feltüntetése. Ez a "total oxidation value" = "teljes oxidációs érték" rövidítése. A GOED – ami a nemzetközi halolaj feldolgozó ipari szövetség 26-os felső TOTOX határértéket állapított meg, míg az Európai Pharmacopoeia szerint 30 a felső határ. Norvégiában 113 féle omega 3 terméket teszteltek, amiből 4 terméknek volt a TOTOX értéke 26 alatti(nem avas) Volt köztük olyan kapszula is, ami 6 éves (!) olajat tartalmazott. (Hivatalosan még nincs kötelező mérés a frissességre vonatkozóan.)

A norvég lazacolaj – Nor-Oil a piacon az elsők között található termék, mely ilyen módon 100%-ban nyomon követhető. A kihalászást követő 75 percen belül a hal feldolgozásra, az olaj kinyerésre kerül. Ez azt jelenti, hogy mindössze 75 perc telik el a lazac kihalászásától az olaj kinyeréséig és hideg, légmentes hordókba történő elhelyezéséig. Ez az eljárás folyamatosan ellenőrzött körülmények között zajlik – magas hőmérséklet használata nélkül -, hogy megelőzze az érzékeny omega 3 zsírsavak oxidációját és avasodását. Az olaj eredeti frissességének megőrzése érdekében a termék egy speciális FreshTM antioxidáns koncentrátumot tartalmaz, mely kizárólag a Nor-Oil-ban található meg. Az olaj magas fokú tisztasága miatt nincs szükség finomításra, vegyi kezelésre, vagy olyan eljárásra, mely 200 fokra történő hevítést tartalmaz. Ez az első norvég “szűz hal olaj” a piacon.

Frissesség és magas minőségi követelmények a feldolgozó létesítményekben

A Nor-Oil TOTOX értéke kevesebb, mint 2, mely jelzi ezen egyedülálló termék frissességét.
“Ez egy fantasztikusan jó eredmény és a teszt során mért legjobb érték!” (196. számú Rubin jelentés, 2010. október)

A termék létrejöttének folyamata teljes mértékben végigkövethető egészen az ikrától a késztermékig. Ezt biztosítják a HACCP minőségi követelmények, továbbá a GMP-b2, AIB, Kosher követelmények betartása és az Élelmiszerbiztonsági Hatóság évente két alkalommal történő felülvizsgálata. A termék ISO minősítéssel rendelkezik, a belső folyamatok teljes körűen követhetők IT megoldások használatával, mely alapján minden termékhez igazolás kerül kiadásra.

A szűz olaj tartalmazza a friss halban található összes omega-3 zsírsavat, foszfolipideket, antioxidánsokat: astaxanthint, és a zsírban oldódó A, D, E és K vitamokat. Az EPA/DHA felszívódásához elengedhetetlen a D-vitamin, bizonyos karotinoidok (astaxantin), peptidek, foszfolipidek és antioxidánsok. A gyártás folyamán tápanyagok nem vesznek el. Az astaxanthin egy olyan természetben előforduló zsírban oldódó pigment, mely az egyik legerősebb antioxidáns a földön, hatása 100-550-szorosa az E vitaminénak.

Mi a super fresh antioxidáns koncentrátum?

Természetes antioxidánsokat tartalmaz csipkebogyóból, valamint E-vitamint, amit ehhez az olajhoz optimalizáltak és minden gyártáshoz meghatároznak.

Vadon élő vagy tenyésztett lazac?

 A tenyésztett lazac teljes mértékben nyomon követhető, az egész év folyamán tenyésztett és feldolgozott.

A vadon élő lazac egy viszonylag rövid halászati szezonban kerül kifogásra. Európában kis mennyiséget halásznak és nincs elég lazac az olaj előállításához. Az USA-ban (különösen Alaszkában) sokkal nagyobb mennyiségek vannak, de a szezon ott is rövid és kiszámíthatatlan. Nagy mennyiségek kerülnek ki a szárazföldre és a feldolgozóipar (különösen a dobozolás) maximális kapacitással működik. Az olaj ebből a halból készül és valóban jó minőségű, azonban az összes olaj ugyanabban az időben keletkezik és tárolják a későbbi értékesítés és felhasználás céljából. Az olaj minősége az idő teltével romlik és nem marad megfelelő ahhoz, hogy szűz vagy friss olajnak minősüljön, továbbá nincs minőségi kontroll a felhasznált alapanyagra vonatkozóan(szennyeződések, beltartalom).

Természetesen a történet úgy lenne tökéletes, ha a lazac vadon élő, tiszta vízből származó és friss lenne, de mai világunkban egy másik olaj sem tud versenyezni a norvég tenyésztett lazacból nyert olaj frissességével, ár-érték arányával és nagyon alacsony szennyezőanyag-tartalmával (alacsonyabb, mint a szigorú norvég határértékek). Ennek eredményeként nevezhető ez az olaj „szűz” olajnak. A tenyésztett halból származó olaj mindig bevizsgált és természetes antioxidánssal kevert, hogy megőrizze a minőséget és az eltarthatóságot finomítás nélkül.

Természetes olaj frakció

Számos omega-3 termék a világon koncentrált olaj. Ezeket az olajokat durva kezelésnek vetették alá, így az esszenciális zsírsavak mennyisége, az EPA és DHA koncentrált amiatt az elképzelés miatt, hogy a vásárló több omega 3-at kap a pénzéért. Azonban ez a folyamat veszélyt jelent a minőségre nézve. Ezek az olajok sokkal könnyebben avasodnak, így visszajutunk a korábban említett problémához.

Ez az oka annak, hogy a Nor-Oil-ban természetes zsírsavak, trigliceridek találhatók. A zsír ilyen formában található meg az élő halban. Ezek a zsírsavak sokkal stabilabbak és természetes úton halmozódtak fel a halban.

Kiknek javasolt az omega-3 fogyasztása?

 • - Elégtelen keringés esetén (hideg kezek és lábak esetén, száraz bőr, száraz sarok esetén is nagyobb segítség, mint ha külsőleg kenjük, hiszen lehet az omega 3-hiány a száraz bőrtünet mögött)
 • - Várandósoknak vagy várandósságra készülő nőknek
 • - Szoptatós anyáknak
 • - Férfiak nemzőképességének fokozására
 • - Gyermekeknek
 • - Agyi és idegrendszeri problémák, depresszió esetén
 • - Szem problémák esetén
 • - Krónikus fáradtság, mellékvese fáradtság enyhítésére
 • - Depresszió esetén
 • - Autoimmun és gyulladásos alapú (pl. izületi) betegségek esetén
 • - Bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör) esetén

>>A Nor-Oil az Éléskamrában

>> Az omega zsírsavakról bővebben

Források: Nor-Oil a facebookon, hormonharmonia.hu

Bejelentkezés | Még nem regisztrált? Tegye meg | Elfelejtett jelszó