Kosár megtekintése

Telefon: 06-70 338-0787, 06-30 326-8025

BioBoltos kedveli

A kosarának tartalma:
jelenleg üres

Hajfestés valódi hennával

A hennás hajfestést sokan félreértik, mert a hennát nem egy speciálisan ható növényi pornak, hanem valamely hajfestékcsaládnak gondolják. Ha megismerkedtünk a növénnyel és feldolgozásával, a megfelelő eredmény elérése érdekében jöjjön egy kis háztartási kémia.

Festéskor a növény azon tulajdonságát használjuk ki, hogy a -főként a levélben- található festő hatású anyag a bőrt, hajat, és egyéb protein tartalmú anyagokat (köröm, gyapjú, selyem) narancsvörösre színezi. Festéshez így a levél porított változata a legjobb, hiszen a festő részecskék így szabadulnak fel és így érintkeznek legnagyobb felületen a hajjal. A festékmolekulák fokozatosan behatolnak a hajszálak külsõ rétegébe és a keratinhoz kötõdnek, így a henna nem csak fest, hanem ápol is.

A hennához szükséges alaplé készítése nem boszorkányság, azon az elven alapszik, hogy azok a molekulák, melyek a festésért felelősek, savas környezetben aktiválódnak. Ezért adunk fekete kávét vagy fekete tea főzetét a porhoz, a hosszabb főzési idő pedig azok csersavainak jó kioldódását biztosítja. A tea, a kávé és egyéb festőnövények egyben tompítják is a henna égővörös színét. Ha utóbbit szeretnénk megőrizni, elég az is, ha a vízhez citromlevet vagy ecetet adunk.

További részletek a henna kémiájával kapcsolatban >> A henna és a mehndi kémiája

A henna szólóban vörösre fest. Az ősz hajat magában rókavörösre színezné.

Fontos!

 • - Hennával hajszínt világosítani nem lehet!
 • - A pigmentált hajon a vörös különböző árnyalatait tudja produkálni, attól függően, hogy hajszálaink mennyi pigmentet tartalmaznak. A szőke és az ősz hajúak számíthatnak a legvilágosabb vörös árnyalatra. Minél sötétebb az eredeti hajszínünk, annál sötétebb a hennafestés színhatása is. Van, akinek csak egy vöröses csillogást ad. Sötét hajon feketébe hajló színt is elérhetünk.
 • - A henna színét mélyíthetjük és módosíthatjuk egyéb festőnövények hozzáadásával, mint például a diólevél, a kurkuma, a vöröshagyma héj stb.

Jöhetnek a részletek:

A hennapép készítése (alaprecept)

Hozzávalók:

A henna vízfelvevő képessége nagymértékben függ a minőségétől. Az alább megadott recept csak hozzávetőleges mennyiségeket tartalmaz (hosszú hajhoz szükséges mennyiségből  kiindulva) – a fontos az, hogy a végén tejföl sűrűségű pépet kapjunk, ami nem potyog le darabosan, és nem is folyik le a hajról.

 • - 2 evőkanál vagy 2 teafilter erős fekete tea (a minőség nem számít, csak jó fekete legyen)
 • - 2 kiskanál erős instant kávé (lehet jó erős főzött kávé is, de akkor vonjuk le a vízmennyiségből)
 • - 1 púpozott kiskanál őrölt szegfűszeg vagy 8-10 egész szegfűszeg
 • - ½ liter tiszta víz
 • - 5-6 evőkanál hennapor (kicsit kevesebb, mint 100 g)
 • - 6 csepp eukaliptusz illóolaj (a színezőhatás erősítéséhez, természetes illóolaj legyen, a minőség most nem olyan fontos)
 • - 5 csepp levendula illóolaj ( a fejbőr megnyugtatására)- hajfestő ecset és nejlon a hajra mindenképp kelleni fog


A pép elkészítése:

 

 • 1. Egy főzőedénybe (amit nem sajnálunk, ha elszíneződik) tegyük bele a teát, a kávét és a szegfűszeget. Öntsük hozzá a vizet, keverjük fel, és lassú lángon forraljuk kb. 15-45 percig. A forralás közben elpárolgott vizet apránként pótoljuk. Minél tovább forraljuk, annál erősebb lesz a színhatás!
 • 2. A hennaport szórjuk egy üveg, porcelán vagy rozsdamentes acél keverőtálba. Szűrjük le a keveréket, és folyamatos keverés közben adjuk hozzá a porhoz, míg el nem érjük a tejföl sűrűséget.
 • 3. Alaposan dolgozzuk el az esetleges csomókat, majd csepegtessük hozzá az illóolajakat, és keverjük jól el.
 • 4. Hagyjuk állni a keveréket lefedve addig, míg langyosra nem hűl.
 • 5. Utána hasonlóképp kell felkenni, mint a kémiai hajfestékeket. Az első hennás hajfestésnél a pépet a tőtől a hajvégekig kell felkenni, később elég lehet a tőfestés is. Mint minden hajfesték, a henna is kopik, fakul valamelyest. Ha felkentük a pépet, nejlonsapkával vagy a hajra kötött zacskóval takarjuk be, hogy ne száradjon ki, és lehetőleg tartsuk melegen. Egyrészt, hogy ne fázzunk meg, másrészt a jobb hatás érdekében. Ahhoz, hogy elérjük a kívánt színhatást, a pépet minimum 2-3 órán keresztül rajta kell hagyni a hajunkon, de ha tehetjük, ez az idő akár 5-6 óra is lehet. A meleggel gyorsíthatjuk a folyamatot, ha van búránk, nyugodtan használjuk.

Mivel a henna nem kívánt reakcióba léphet a szintetikus anyagokkal, ami gondot okozhat a haj szerkezetének vagy a fejbőrnek, a hennára való áttérés előtt 2-3 hónapig „pihentetni” célszerű a hajat, hogy a kemikáliák inaktiválódjanak. (Hagyományos samponoktól és a balzsamoktól nem kell tartani, de hennázás után célszerű bio-, vagy színkímélő sampont használni.)

A másik, erőteljesen (haj)festő növény az indigó, ami feketére fest. Ha kimondottan barna hajszínt szeretnénk, a henna+indigó, vagyis vörös+fekete=barna keveréket saját magunknak kikísérletezhetjük, az 50-50%-os arányból kiindulva.

A henna illata finom, keleties herbaillat, de ezt néhányan nehezen viselik. Ők használhatnak több, más illóolajat is.

Boltos Emőke

     

Jógázz velünk! INDIAMJOGA.HU

Norvég krémek: legmodernebb segítőtársaink

     

Bejelentkezés | Még nem regisztrált? Tegye meg | Elfelejtett jelszó