k; Termékek Online bolt | | Bio- és hazai termékek boltja.
Kosár megtekintése

Telefon: 06-70 338-0787, 06-30 326-8025

BioBoltos kedveli

A kosarának tartalma:
jelenleg üres

Éléskamra

Testápolás, alapanyagok

 • Indigó (Indigofera tinctoria)

  100 g

  Összetétel: 100% szárított indigópor (Indigofera tinctoria)
  Származási hely: Iran
  Minősítés: natur Natúr

  950 Ft

  kosárba vele
  Indigó (Indigofera tinctoria)
 • Leírás (előnyök)

  Az indigó növénynek csaknem 700 faja van, ezek közé tartozik az Indigofera tinctoria is, melyet a kékfestő műhelyekben használtak. Európában már a kora középkor óta a csülleng(Isatis tinctoria) volt erre a célra használatban, amit főleg Franciaországban és Türingiában termesztettek. A 16. században felgyorsult kereskedelem tette lehetővé az indiai növény Európába szállítását, amely több festőanyagot tartalmazott, mint a csülleng. Mivel alkalmazása gazdaságosabbnak bizonyult, lassanként ki is szorította azt.

  Nincs akkora irodalma, mint a hennának, de manapság már emlegetik fekete henna (nem a hírhedt vegyszeres testfesték) néven is, mivel a természetes növényi hajfestésben kiemelkedő szerepe van.

  Színe szárított állapotban szép, természetes fakózöld (szürkészöld), illata pedig a fagyasztott zöldborsóra hasonlít. Ha összekeverjük meleg vízzel, pár perc múlva a massza tetején kékes réteg jelenik meg. Papírra, pamut anyagra cseppentve kék nyomot hagy maga után.

  Használati utasítás

  Indigópép készítése:

  Forraljunk vizet, és várjuk meg, míg kb. 60 fokosra visszahűl. Ennek oka, hogy 60 celsius fok felett bomlanak a növény festőanyagai. Ekkor öntsük az indigóra és keverjünk tejfölsűrűségű pépet. 1-3 órát hagyjuk a hajunkon!

  Keverhetjük hennával, hogy vörös helyett vörös+fekete=barna színt kapjunk, de mélyebb, szebb színhatást érhetünk el, ha két lépésben hennázunk és indigózunk, külön-külön szabályozva a festési időt.

  Az eredmény mindig a saját hajunk minőségétől függ. Némelyeknél az indigó kékre festi az ősz hajszálakat, másoknál az eredmény egyből fekete. Világos hajat előtte mindenképpen pigmentálni kell, erre a célra legalkalmasabb a henna. Az indigó hennára kenve szinte biztosan feketébe hajló színt ad, aminek nem feltétlenül, de lehet padlizsános, bordós árnyalata is.

  Ha nagyon bizonytalanok vagyunk a végeredményt illetően, először csináljunk egy próbatincset!

  Megjegyzés

  A szakirodalom szerint a cassia erősíti az indigó hatását a hajon.

  ElérhetőElérhető

Ajánljuk figyelmébe

Bejelentkezés | Még nem regisztrált? Tegye meg | Elfelejtett jelszó